Avaldage köögis muljet – kasutage superrasva

Miks mitte oma järgmise uhke õhtusöögi valmistamisel asendada osa kasutatavast rasvast kalaõliga? Jah, me ei tee nalja! Järgnevalt toome teieni neli ahvatlevat toiduretsepti, milles ei ole tunda kalamaksaõli maitset!

Kalamaksaõli kasutamine toiduvalmistamisel on leidlik viis, kuidas muuta oma toitumist tervislikumaks. Peakokk Odd Ivar Solvold selgitab, kuidas peita teie pere õhtusööki veidi kasulikku kalaõli:

„Kalamaksaõli on parim kombineerida happeliste toitudega, alates värskest tomatikastmest kuni vinegretini. Vältige kooreseid toiduaineid, need toovad õli maitse rohkem esile.

osv-025
Odd Ivar Solvold, kokk

Saame vähendada kasutatava toiduõli kogust, segades seda vähese koguse kalaõliga.“ Solvold soovitab tavalist toiduõli kombineerida ka kvaliteetse rapsiõliga.

„Kuid esimese valikuna kasutaksin siiski hoopis kalamaksaõli,“ sõnab peakokk.

Tema lemmikviis on kasutada kalamaksaõli vinegretis, mis sisaldab sibulaid. Sibulad pehmendavad õli maitset ja see sobitub teiste toiduainetega paremini.

Solvoldi kapriissed kartulid

– Ideaalne kõrvalroog grilltoitude juurde!

Koostisained:shutterstock_244893124

  • värsked kartulid
  • koorevõi
  • šalottsibulad
  • petersell
  • Möller’s Tran

 

  1. Keetke kartulid.
  2. Sulatage koorevõi ning lisage sellele hakitud šalottsibulad ja petersell koos vähese koguse kalamaksaõliga.
  3. Valage segu soojadele kartulitele.

 

Mee- ja laimimarinaadis forell koriandri- ja mündipestoga

Koostisained:

  • 1,9 kg forellifileed
  • õli või võid praadimiseks
    shutterstock_346751612
  • Kreeka jogurtit

Marinaad:

  • 2 supilusikatäit oliiviõli
  • 2 supilusikatäit laimimahla
  • 1 teelusikatäis riivitud ingverit
  • ½ teelusikatäis meresoola
  • ½ teelusikatäis musta pipart

Pesto:

  • 5 dl värsket koriandrit
  • 1 tassitäis mündilehti
  • 0,5 tassitäit röstitud ja tükeldatud mandleid
  • 2 teelusikatäit riivitud ingverit
  • 1 teelusikatäis laimimahla
  • ½ hakitud seemneteta jalopenot või tšillit
  • 1 teelusikatäis mett
  • ¾ teelusikatäit hakitud küüslauku
  • ¾ teelusikatäis meresoola
  • 4 teelusikatäit sidrunimaitsega kalamaksaõli Möller’s Tran
  • 0,5 dl esimese pressi oliiviõli

 

Kuidas valmistada?

  1. Valmistage marinaad, pannes kõik koostisained plastkotti, soovitatavalt sellisesse, mis on tihedalt suletav.
  2. Loputage kala külma voolava vee all. Tupsutage kala köögipaberiga, et kalast üleliigne vesi välja imenduks ja pange kala plastkotti.
  3. Sulgege kott või siduge see kinni ja masseerige kotti hoolikalt, et kõik koostisained kenasti seguneksid. Laske marinaadil külmikus ½–2 tundi toimida.
  4. Segage kõik pesto valmistamiseks vajaminevad koostisained köögikombainis kokku, välja arvatud õli ja oliiviõli. Töödelge segu kombainis, kuni kõik on ained on peeneks hakitud.
  5. Lisage peene joana õli ja kalamaksaõli samal ajal, kui kombain töötab, et anda pestole paks ja kreemjas konsistents. Laske pestol 30 minutit toatemperatuuril seista.
  6. Asetage forellifileed korralikult rasvainega määritud ahjunõusse ja valage peale marinaad. Küpsetage ahju keskosas temperatuuril 200 °C 15–20 minutit.
  7. Serveerige koos koriandri- ja mündipestoga ja soovitatavalt lusikatäie Kreeka jogurtiga.

 

Nõuanne! Pigem grillige kala kui küpsetage seda ahjus!

Superkiire ja supertervislik guacamole

Koostisained:

  • 4 dl viilutatud avokaadot
    shutterstock_256536637
  • 1 tassitäis viilutatud kirsstomateid
  • 0,7 dl hakitud punast sibulat
  • 0,5 tassitäit hakitud värsket koriandrit
  • 2 supilusikatäit laimimahla
  • 2 teelusikatäit sidrunimaitsega kalamaksaõli Möller’s Tran
  • soola ja pipart

 

Kuidas valmistada?

  1. Pange kõik koostisained keskmise suurusega kaussi ja segage kõik kokku.
  2. Maitsestage soola ja pipraga. Serveerige.

 

Mee-, ingveri ja maapähklikastmes nuudlid

Koostisained:

  • 200 g nuudleid
    shutterstock_109987664
  • 5 dl väikeseid brokoliõisikuid
  • 1 peenelt viilutatud väike punane paprika
  • 1 tassitäis peenelt viilutatud rohelist sibulat
  • 1 tassitäis hakitud maapähkleid
  • 0,5 tassitäit hakitud koriandrit
  • 0,8 dl sojakastet
  • 2 supilusikatäit seesamiõli
  • 4 teelusikatäit sidrunimaitsega kalamaksaõli Möller’s Tran
  • 2 supilusikatäit maapähklivõid
  • 1 supilusikatäis riivitud ingverit
  • 1 supilusikatäis riisiveiniäädikat
  • 2 supilusikatäit mett
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 2/1 supilusikatäit paprikahelbeid (punase paprika helbeid)

 

Kuidas valmistada?

  1. Valmistage nuudlid pakendil oleva juhendi järgi. Kurnake nuudlid ja pange need suurde kaussi.
  2. Lisage brokoli, paprika, roheline sibul, pool maapähklitest ja pool koriandrikogusest.
  3. Vispeldage kokku sojakaste, seesamiõli, kalamaksaõli, maapähklivõi, ingver, äädikas, mesi, küüslauk ja paprikahelbed.
  4. Valage segu nuudlitele. Kasutage ülejäänud maapähkleid ja koriandrilehti toidu kaunistamiseks. Serveerige soojalt või külmalt.