Põhjused, miks peaksite ka suvel võtma D-vitamiini

Kas järgite vana reeglit, mille kohaselt tuleks igas „r“-tähte sisaldavas kuus manustama kalamaksaõli? Alati on rõhutatud, kui oluline on, et meie organism saaks talveperioodil piisava koguse D-vitamiini.

Samuti on teada, et suvel me toidulisandeid ei vaja, kuna viibime rohkem päikese käes.

Kuid Norra suvi võib pehmelt öeldes olla tujukas. Mida teha, kui päike peidab end pidevalt pilve taha ja vihma kallab nagu oavarrest? Te püsite kodus ja välja minnes panete selga mitu kihti riideid.

Ning kui päike pilve tagant välja tuleb, kannate peale päikesekaitsevahendit, mis vaieldamatult kaitseb nahka kahjulike päikesekiirte eest, kuid hoiab ära ka organismis olulise vitamiini moodustumise.

Seetõttu võib olla nutikas võtta D-vitamiini sisaldavaid preparaate ka suvel. Lihtsalt öeldes – D-vitamiini tuleks võtta aastaringselt.

Millist rolli kannab D-vitamiin teie organismis?

D-vitamiin on kasulik teie hammaste tervisele ja aitab hoida luustikku heas seisukorras. D-vitamiin aitab kaasa ka teie immuunsüsteemi normaalsele toimimisele – teiste sõnadega, see aitab teil olla terve.

D-vitamiini puudus ei ole lõunapoolsetes riikides sedavõrd levinud, kui see on Norras. Selle põhjuseks on tõenäoliselt asjaolu, et lõunapoolsetes riikides on rohkem päikesevalgust. Siiski võivad ka tumedama nahaga sisserändajad vajada täiendavat D-vitamiini kogust, kui nad kolivad põhjapoolsetesse riikidesse, kus on vähem päikest.

Samuti peavad sellele tähelepanu pöörama eakamad inimesed, varustades kindlasti oma organismi piisava koguse D-vitamiiniga, et säilitada oma luude tugevus ja hoida kogu luustik tervena.

Kuidas omandada piisav kogus D-vitamiini?

Suuremat kogust D-vitamiini sisaldavad vaid vähesed toiduained. Rasvane kala, nagu lõhe, makrell, heeringas ja forell, on hea näide toiduainetest, mida süües omandab teie organism D-vitamiini.

Väiksemat kogust D-vitamiini sisaldavad piimatooted, kuhu on kõnealust vitamiini kunstlikult juurde lisatud.

Kui sööte 200 grammi rasvast kala päevas, saab teie organism päevase annuse D-vitamiini peaaegu kätte. Enamik inimesi, ka normaalselt, tervislikult toituva inimesed, ei omanda igapäevaselt piisavat D-vitamiini kogust.

Seetõttu peaksid paljud inimesed võtma lusikatäie kalaõli – aastaringselt iga päev.



Orkla Health
All rights reserved | Mollers 2016 Copyright