Kalaõli on võimalik toota erinevat sorti kaladest, kuid kõikides kalades ei ole kõrget oomega-3 kontsentratsiooni. See on selle tõttu, et erinevad kala liigid söövad erinevaid asju. Valides oomega-3 toodet on oluline jälgida mitte ainult kalaõli hulka vaid ka tegelikku oomega-3 hulka tootes.

Möller’i soovitus on 1g oomega-3 rasvhappeid (EPA+DHA) päevas. Selline kogus sobib enamikule inimestele, nii rasedatele,lastele, tervetele kui ka südameprobleemidega inimestele. Selline soovitus baseerib rahvusvahelistel uuringutel.

Tursk talletab oma rasva maksas koos rasvlahustuvate A, D ja E vitamiinidega. alates 1854 aastast on Möller’si toodetes kasutatud tursa maksa. Perioodil veebruar kuni aprill toimub tursa püük, kui tursk tuleb Norra arktilistesse vetesse kudema. Turka püütakse väikeste kalapaatidega ning iga päev jõuab tehasesse värske tooraine. Maksa aurutatakse õrnalt, seeläbi saadakse oomega-3 rikas õli.

Hapnik on õli suurim vaenlane, kuna see põhjustab oksüdeerumist. Rääsunud õli on õli, mis on suures osas oksüdeerunud. Õli transportimisel kaitstakse seda lämmastikuga. Enne kui tooraine tehasesse sisenemist kontrolitakse oksüdeerumist ja oomega-3 sisaldust. Kui toormaterjal on läbinud kvaliteedikontrolli, siis algab tootmisprotsess. Mõned küllastunud rasvhapped eemaldatakse tursa maksast, mis leiduvad looduslikult tursa maksas. Samuti eemaldatakse valgud (seetõttu võib tarbida kalaõli ka siis, kui sul on allergia). Seejärel eemaldatakse vesi, mis on tekkinud aurutamise tagajärjel. Ning seejärel puhastatakse kalamaksaõli keskkonnast tulenevatest saasteainetest ja oksüdatsiooniprotsessi tagajärjel tekkinud ainetest. Siis kontrollitakse oomega-3 taset ning A, D ja E vitamiinide taset. Seejärel villitakse õli pudelitesse ning edasi liigubki valmistoode kaubandusse. Veel enne kui pudelile kork peale pannakse kaetakse pudeli ava lämmastikuga, et õli veelgi paremini kaitsta. Kuni pudeli kork on avamata, säilib kalamaksaõli kaks aastat. Aga kui pudeli kork avatakse, siis puutub õli kokku hapnikuga. Siis on toote säileaeg 3 kuud. Mida vähem puutub õli kokku hapnikuga, seda parem.

Möller’sil nagu ka teistel omega-3 brändidel on ka kapslid. Kuna kapslis on väga vähe ruumi, siis tuleb kasutada kala, mis on looduslikult kõrge oomega-3 kontsentratsiooniga, et tarbija saaks kõrge oomega-3 annuse. Kõik kapslid on valmistatud anšoovistest ja sardiinidest, mis sisaldavad rikkalikumalt oomega-3 kui tursk.

Need kalad elavad külmades Lõuna-Ameerika rannikuvetes Tšiilis ja Peruus. Kalaõli tarnijad on hoolikalt valitud ning nad peavad vastama mitmetele kvaliteedi ja jätkusuutliku kalapüügi nõuetele. Kui kala saabub tehasesse, siis läbib ta sama protsessi nagu tursk.

Meie tarbijad nõuavad üha enam puhtust ning kvaliteetset toodet. Näitamaks, et Möller’s võtab oma tarbijaid tõsiselt, on välja töötatud kvaliteedistandard, DNV-GL sertifikaat, mis on kinnitatud kolmanda osapoole poolt. Loe lähemalt.

Orkla Health
All rights reserved | Mollers 2016 Copyright