Kuus nippi, kuidas anda oma lapsele kalamaksaõli

Tervisedirektoraat soovitab anda kalamaksaõli kõikidele lastele alates nelja nädala vanusest. Kuid seda on lihtsam öelda, kui teha! Või ehk on see palju kergem, kui me arvame?

1. Vältige plekke riietel

Andke oma lapsele kalamaksaõli mähkmevahetuslaual, vannitoas või muul ajal, kui laps on alasti. Sellisel juhul ei ole oluline, kui õli läheb suust mööda või laps ajab seda veidi suust välja, samuti väldite raskesti eemaldatavaid plekke. Ehk võib laps ise oma lusikat hoida? Siis on kalamaksaõli tõeline maius!

2. Süstlanipp

Püüdke saada kalamaksaõli plastsüstlasse (loomulikult ilma nõelata) ja laske sel vähehaaval läbi süstla lapse suhu voolata. Või laske lapsel ise süstalt imeda! Lastehaiglaarst Randi Kasin soovitab vahendit, mida nimetatakse Easy Traniks. „See on süstlale sarnane vahend, mille abil libiseb kalamaksaõli hõlpsasti lapse kurgust alla. Easy Tran on saadaval kõigis apteekides ja see lihtsustab lapsel kalamaksaõli allaneelamist.“

3. Juhtige lapse tähelepanu eemale

Peida ja näita trikk, kõnelevad kaisukarud, prrr-prrr auto… Tähelepanu eemale juhtimise viise on palju. Pistke salamisi lusikas lapsele suhu, kui ta rõõmust rõkkab – on võimalus, et õli neelatakse alla ilma suurema pahanduseta.

4. Teeselge, et nad ei saa üldse kalamaksaõli

Tagurpidi psühholoogia toimib imikute puhul imehästi. Andke kalamaksaõli esmalt ülejäänud pereliikmetele ja seejärel laske ka lapsel saada oma lusikatäis õli.

5. Muutke olukord mõnusaks

Tehke sellest korrapärane rutiin ja kombineerige seda tegevusega, mida teie laps väga naudib. Kallistage last ja mängige temaga, rääkige talle, kui tore teil üheskoos on ja kui maitsev on kalamaksaõli. Kuigi laps ei pruugi veel teie sõnu mõista, tõlgendab ta neid teie näoilmetele ja hääletoonile tuginedes ja sel viisil võib ta kalamaksaõli seostada millegi kena ja meeldivaga.

6. Saage lahti omaenese kalamaksaõlifoobiast

„Mõnedel inimestel on kalamaksaõli suhtes eelarvamusi,“ sõnab Randi Kasin. „Paljud ei ole sellega aastaid kokku puutunud ja neil võib olla mälestusi selle halvast maitsest ja lõhnast. Samuti ei taha me anda midagi sellist oma lapsele, mis meile endile lapsepõlves ei meeldinud.

Kalamaksaõli maitse on aga viimastel aastatel palju õrnemaks muutunud. Minu kogemus lastehaiglaarstina näitab, et lastel ei ole midagi kalamaksaõli vastu. Mõnedele see isegi meeldib. Kuid jätke meelde, et seda tuleb hoida külmikus ja see ei tohi oma säilivuskuupäeva ületada, vastasel korral see rääsub ja hakkab haisema.“
[was-this-helpful]



Orkla Health
All rights reserved | Mollers 2016 Copyright